Google Lobi Harcamalarını Artırdı

Google Lobi Harcamalarını Artırdı ABD’de politikacıları bilgilendirmek için yürütülen çalışmaları kapsayan lobi faaliyetlerinde 2014 yılında en çok harcama yapan teknoloji şirketleri belirlendi.

ABD’de lobi faaliyetleri, politikacıları bazı kararların alınması konusunda etkilemenin önemli dayanak noktalarından. Üstelik bu konu ülkede sadece Ermeni lobisi gibi şekiller üzerinden ilerlemiyor. Örneğin sürücüsüz araç testlerinin otobanlarda gerçekleştirilmesi için izin alabilmenin önemli aşamalarından biri de Washington’da politikacılara ve kanun yapıcılara konuya dair ikna edici tanıtımlar, vb. gerçekleştirmek. İşte bu konuya dair 2014 yılı içerisinde ülkenin en çok harcama yapan 15 teknoloji şirketi açıklandı.
ABD’de lobi faaliyetleri konusunda en çok harcama yapan teknoloji şirket 16.8 milyon dolarla Google olduğu belirtilirken bu rakamın 2013’teki 14.06 milyon dolarlık harcamanın yüzde 20 daha fazlası olduğu görüldü.
Önemli çıkarlarını korumak için birçok şirket gibi tanıtıma yönelik giderlerinde hatrı sayılır meblağalar harcayan Google’ın 16.8 milyon dolarlık gideri, muhtemelen sürücüsüz araç testleri eğitim ve internet konularını kapsadı. Google, Washington'da sırf bu tür faaliyetler için özel bir merkez inşa ettirmişti.
15-01/22/home.jpg Facebook, Comcast, Oracle, Microsoft ve diğerleri
Google’ın peşindeki şirket ise Comcast. Küçük bir farkla 2. sırada yer alan alan kitle iletişim araçları şirketini AT&T, Verizon gibi mobil operatör şirketleri izliyor. Facebook ise harcamaları ile dikkat çeken bir başka şirket. 2013’e kıyasla lobicilik harcamalarını yüzde 45 artıran sosyal medya devi için söz konusu gider 9.34 milyon dolar.
Facebook’u takip eden şirketler arasında ise 8.33 milyon dolarla Microsoft ve 5.83 milyon dolarla Oracle ön planda. Microsoft’ta 2013 yılına dair yüzde 20 oranındaki gerileme dikkat çekti. Listede IBM'in 4.95 milyon dolar, Intel'in 3.80 milyon dolar, Yahoo'nun 2.94 milyon dolar, Cisco'nun 2.35 milyon dolarlık lobi harcamaları olduğu görüldü.

Facebook Twitter Pinterest Blogger Addthis

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış, Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz.