4.5G ihalesi yapıldı

4.5G ihalesi yapıldı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 4.5G yetkilendirmesine ilişkin ihalesi 26.08.2016 saat 10:30'da gerçekleştirilecek. Nisan 2016 tarihinde Türkiye’deki kullanıcılara sunulması beklenen 4.5G ile 3G altında 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi 6 saniyeye düşecek.

Türkiye'yi yeni teknolojiyle buluşturmak amacıyla yapılacak 4,5G ihalesi, BTK tarafından yarın yapılacak.

20 ayrı frekans paketini içeren 4,5G ihalesi için şartname bedeli 50 bin lira olarak belirlenmişti. Turkcell, Avea, Vodafone, Netgsm ve Huawei şartname satın alırken, BTK'nın kasasına şartnamelerden 250 bin lira girdi.

800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari bedeli katma değer vergisi hariç olmak üzere 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlendi. Yüzde 18 KDV ile devletin kasasına en az 2,7 milyar euro girecek. Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek.

YETKİLENDİRME SÜRESİ 30 NİSAN 2029'A KADAR DEVAM EDECEK
İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6'şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak. Taksitlerin vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ödeme yapılmayan miktar ve süre için 6 aylık yüzde 1,31'in iki katı gecikme faizi uygulanacak. Ödemenin vade tarihinden en fazla 30 gün içinde belirtilen faiz oranıyla yapılmaması halinde yetkilendirme BTK tarafından iptal edilecek. İhalede, yetkilendirme süresi 30 Nisan 2029'a kadar devam edecek.



FREKANSLAR 5 KATINA ÇIKACAK
Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.

3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.

ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK
Genişbant erişimindeki her yüzde 10'luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak. İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.



4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.

Dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artış, teknolojik gelişmeler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genişbant teknolojilerinde sürekli olarak yeni gelişmeleri tetikliyor. Dünya genelinde 100'ün üzerinde ülkede LTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyona yakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulaşması bekleniyor. İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gündeme getirirken, buna ilişkin standartların ve tesis edilecek şebekelerin 2020 sonrası için değerlendirileceği öngörülüyor.

AB ve Güney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak. AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon euro yatırım yapması bekleniyor.

5G İÇİN İHALE YAPILACAK MI
İhale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 4G’nin yanısıra 5G’de dahil yeni iletişim teknolojileri sunulabilecek. Yani, 2020 yılından sonra 5G geldiği zaman bunun için yeni ihale yapılmayacak veya BTK’dan izin almak gerekmeyecek.

4G’Yİ NE ZAMAN KULLANABİLECEĞİZ
4. nesil mobil iletişim teknolojisinin, 1 Nisan 2016 tarihinde Türkiye’deki kullanıcılara sunulması hedefleniyor. Bu hizmeti verecek olan operatörler, 8 yıl içinde (2024 yılına kadar) Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini 4G kapsamına almak zorunda.

Facebook Twitter Pinterest Blogger Addthis

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış, Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz.